‘Anker voor het leven’

Kinderen leiden tegenwoordig aan een hectisch bestaan met veel afspraken, vriendjes, sporten en verjaardagfeestjes. Ook op school wordt er veel van hen verwacht en geëist. Vaak blijven er onvoldoende rustmomenten over om alle indrukken te verwerken. Kinderen leren ontspannen is van wezenlijk belang. Wist je dat, voor de ontwikkeling van een kind, ontspanning net zo belangrijk is als bewegen en sport?

Door kinderen stilte te laten beleven, voorkom je dat kinderen problemen krijgen in een steeds drukker wordende en veeleisende maatschappij. Door bijvoorbeeld meditatie leren kinderen weer rustpunten te ervaren. Zij leren zo hun gedachten en lichaam tot rust en in balans te brengen. Meditatie wil in feite niets anders zeggen dan: bewust je aandacht richten. Bewust je aandacht richten, leidt tot ontspanning, focus en meer zelfvertrouwen.

Kinderen leren mediteren vraagt om een creatieve en speelse aanpak. Korte meditaties, ontspanningsoefeningen, fantasiereisjes, gerichte spelletjes en creatieve expressie bieden hiervoor de mogelijkheid. Bij hele jonge kinderen is mediteren vaak een kwestie van een spelletje doen dat leidt tot meer ontspanning, concentratie en aandacht.

Meditatietips:

∞ Creëer een speciaal stilteplekje;

∞ Ga lekker zitten (of liggen);

∞ Bewust je aandacht richten betekent wel dat je wakker blijft;

∞ Zorg dat je het niet te koud krijgt. Draag bijvoorbeeld warme sokken;

∞ Mediteren kan zowel met ogen open als met ogen dicht;

∞ Begin met korte momenten. Dit kan je stap voor stap uitbreiden;

∞ Gedachten zijn wolken. Leer je kind dat zij deze voorbij kunnen laten gaan;

∞ Let op de ademhaling. Deze is rustig en vanuit de buik;

∞ Laat je kind na de meditatie even een paar keer met beide voeten op de grond stampen. Zodat hij weer lekker goed grondt;

∞ Met regelmaat herhalen is van belang. Regelmaat is belangrijker dan de lengte van de meditatie.

Een voorbeeld van een korte meditatie voor kinderen is de wolkenmeditatie (bron: Merel Fokkelma):

Wolkenmeditatie

Heb je ook weleens dat je hoofd vol gedachten lijken te zijn? We gaan deze weg laten drijven op een wolk.

Stel je voor dat je op je rug in het warme zand ligt en kijkt naar een helderblauwe lucht. Je ziet wolken voorbijdrijven. Grote en kleine wolken en in verschillende vormen. Misschien zie je er wel figuren in… Ze varen als ‘wolkenboten’ voorbij, heel rustig voorgeblazen door de wind.. Misschien komen er af en toe gedachten voorbij in je hoofd, een enkele of heel veel.. Nu mag je een gedachte op een wolk plaatsen en op de wind voorbij laten drijven. Deze heb je niet meer nodig.. Dit doe je met elke gedachte die je los wilt laten.. De wolken komen en gaan, net als gedachten die komen en mogen weer gaan.. wat blijft is de helderblauwe lucht.. voel hoe het rustig en vredig mag worden van binnen..

Er is ontdekt dat je na 3 maanden meditatie makkelijker je aandacht over prikkels kan verdelen, meer stressbestendig wordt en dat de werking tussen tussen beide hersenhelften verbetert. Meditatie leidt namelijk niet alleen naar ontspanning, maar zorgt er ook voor dat de ademhaling goed verloopt. Een goede ademhaling kan je kind helpen om gedurende de dag rustiger te kunnen functioneren. De ademhaling is het instrument die hij altijd bij zich heeft. ‘Adem diep in door de neus, adem uit door de mond!’ Deze oefening zorgt ervoor dat je alle spanning los kan laten en het mooiste hiervan is: je kan het altijd en overal toepassen. De ademhaling is de snelweg naar ontspanning. Je ademhaling is je anker voor het leven.

Om een kind bewust te maken van zijn eigen ademhaling, is er om mee te beginnen een eenvoudige ademhalingstechniek: leg een boek op de borstkas van je kind, als hij met zijn rug op de grond ligt, terwijl hij in- en uitademt. Laat je kind vervolgens 3 keer heel diep ademhalen door zijn neus. Voelt hij het verschil? Doordat hij zijn aandacht puur op zijn ademhaling richt, zal het hoofd van je kind rustiger worden. Natuurlijk zal het gebeuren dat zijn aandacht wel eens wegdwaalt bij zijn ademhaling. Dat is volkomen normaal. Als dat gebeurt, laat je jouw kind weer met zijn aandacht terug gaan naar zijn ademhaling. En leg je hem het voorbeeld van de wolken weer uit. Gedachten zijn als wolken… Ze komen en gaan.. Blaas ze maar weg..

Sommige kinderen vinden het lastig om de ademhaling vanuit hun buik te doen. Bellen blazen is een activiteit die de meeste kinderen leuk vinden en waardoor ze automatisch dieper gaan ademen. De gedachten waarmee ze ‘worstelen’, kunnen zij eventueel meegeven aan de bellen. Zo blazen zij hun hoofd weer leeg.

Als stiltemomenten, meditatie, ontspannings- en of ademhalingsoefeningen regelmatig terugkeren in het drukke bestaan van de kinderen, gaan kinderen dit als vertrouwd ervaren en zullen zij het kunnen gaan toepassen en integreren in hun overvolle agenda. Sta er eens bij stil, wat dit voor jouw kind kan betekenen?

Met ontspannen groet,

Dewhi Malinka

Kinderpraktijk Chuen